10 tévhit a vállalkozókról

Számtalan városi legenda kering a vállalkozókról. Ezek között sok tévhiten alapul. Összegyűjtöttünk néhányat és fellebbentjük a fátylat a valóság előtt.

1. Vállalkozónak születni kell, a vállalkozást nem lehet megtanulni

A vállalkozói érzék és tehetség nem árt, de a sikeres vállalkozók többsége tanult is hozzá. A kutatók még nem találták semmi jelét a vállalkozói gének létezésének viszont kimutatták, hogy a felkészültségnek, az üzletági tapasztalatnak a sikerben játszott szerepét. A vállalkozóvá váláshoz sokat kell tanulni és még többet kell gyakorolni.

 

2. Avállalkozók a vállalkozásuk legokosabb tagjai

Az első sikerekhez lehet, hogy elég, ha a vállalkozó a legokosabb, de hosszabb távon mégis ő lehet a fejlődés szűk keresztmetszete saját vállalkozásában.
A vállalkozó nem lehet mindenben kiváló, éppen ezért jó, ha elkötelezett, akár nála is felkészültebb társakkal dolgozik együtt.

 

3. A vállalkozók szeretik és keresik a kockázatot

A vállalkozók nem szeretik, hanem kezelik a kockázatot. A szerencsejátékosok szeretik a kockázatot, az növeli az adrenalinszintjüket. A tudatos vállalkozók mérlegelik a lehetőségeket és azok várható pozitív és negatív következményeit. Mindent elkövetnek, hogy tudatosan csökkentsék, megosszák a kockázatokat másokkal pl. a szállítókkal, a vevőkkel, a hitelezőkkel.

 

4. A vállalkozók ösztönösen tudnak vállalkozni

Ha a vállalkozó csak az ösztöneire hagyatkozik megbukik. A vállalkozás szakma, aminek folyamatosan fejlődő elvei, módszerei, technikákái vannak. A tudatos vállalkozók felkészülnek a vállalkozó szakmára és ezt egészíti ki az ösztönökkel.

 

5. A vállalkozók fegyelmezetlenek

A vállalkozók nem lehetnek fegyelmezetlenek. Lehet, hogy néhány szabályt megkerülnek, figyelmen kívül hagynak, de hosszabb távon nem tudnak fennmaradni a szabályok megszegésével.

 

6. A vállalkozók karizmatikus személyek

Vannak karizmatikus és vannak kevésbé karizmatikus vállalkozók. Az utóbbiak vannak többen. Ez nem is baj. A karizmatikus vezetőket fenntartás nélkül követik a híveik és nem merik felhívni a figyelmüket a hibáikra, a lehetséges jobb megoldásokra.

 

7. A vállalkozók nem csapatjátékosok

A sikeres vállalkozásokat nem magányos harcosok, hanem csapatok építik fel. Egy vállalkozó se érthet mindenhez és végezhet el minden feladatot. Lehet valaki egyéni vállalkozó, akkor is kellenek társak, akik segítik őt szakmai, üzleti, jogi és személyes ügyekben.

 

8. A vállalkozók értenek a pénzhez

A vállalkozók többsége kevésbé ért a pénzhez, mint kellene. Lehet, hogy szeretne sok pénzt, de gyakran nem tudja hogyan lehet pénzt csinálni.

 

9. A vállalkozást indítók fiatalok

Az vállalkozás alapítók között sokan fiatalok, de a többségük középkorú. A fiatalok és innovatív vállalkozásaik talán nagyobb figyelmet kapnak, miközben a vállalkozásindítók átlagos életkora az európai országokban és az USA-ban 35 év fölött van.
A középkorúak több tapasztalattal, komolyabb felkészültséggel, erősebb kapcsolati hálóval lépnek a vállalkozók közé, míg a fiatalok nagyobb lendülettel, bátorsággal, energiával kockáztatási hajlandósággal választják a vállalkozói pályát.
A vállalkozásindítás nincs korhoz kötve. Minded korosztály több hajtó, mint visszatartó erőt találhat magában.

 

10. A sorozatvállalkozók bukott emberek

Látszólag igaz. Azzal a különbséggel, hogy túlnyomó többségük nem azért kezdett új vállalkozásba, mert a korábbiakkal megbukott, hanem sok esetben azért, mert korábbi vállalkozását átadta, eladta másoknak, hogy új vállalkozásba kezdjen, ami jobban érdekelte, ami izgalmasabbnak tűnt. Persze az igazán sikeres sorozatvállalkozók tanultak a kudarcaikból. Ugyanazt a hibát nem ismétlik meg kétszer. Egy vállalkozó szerint „a sikerest a sikertelentől az különbözteti meg, hogy a sikeres egyszer többször állt fel a kudarc után”.

Ismerd meg könyvünket

Könyvünk segítséget nyújt a vállalkozás elindításához, melyekhez a kiegészítő segédanyagokat megtalálod weboldalunkon.